Hembygdsparken, Hässleholm

Adress: Hembygdsparken, Museivägen 1, 281 38 Hässleholm Datum: Söndag 16 dec 2018 - måndag 31 dec 2018 Visa karta

Adress: Hembygdsparken, Museivägen 1, 281 38 Hässleholm

Nästan mitt i stan ligger denna lummiga park i kuperad terräng, med flera äldre byggnader, museum, café och scen.

I parken finns 12 byggnader som ägs av Västra Göinge Hembygdsförening. Föreningen sköter även scenen som ägs av Hässleholm kommun. Kommunen sköter parkunderhållet och har också anlagt lekplatser inom parken.

Parken med lekplats och ankdammar är öppen dagligen året runt. Traditionellt firande vid Valborg och midsommar i parken. Fynda på de regelbundet återkommande loppisarna.

Den för många kända statyn "Snapphanen" av Axel Ebbe finns i parken strax intill Hembygdsmuséet som är öppet året om. I museet finns utställningar av olika slag: Skånes historia från senaste istiden till medeltiden, gamla verktyg och redskap, små verkstäder för hantverkare, större delen av träsnidare Nils Karlssons från Ballingslöv produktion m.m. En av de permanenta utställningarna i Hembygdsmuseet i Hässleholm visar vår historia från äldsta tid fram till medeltiden. Här finns bland annat fynd från den äldst daterade bosättningen i det som nu är Sverige som man funnit i närheten av Finjasjön.

I hembygdsparken ligger det populära Café Hembygdsparken. Här kan ni fika i lummig miljö med kaffe, våfflor, glass och hembakat. Se mer information på hemsidan nedan.

Det "Winbergska huset" står för tillfället tomt, men här har bl a varit en från sekelskiftet tidstypisk skolsal, handelsbod och heminredningsbutik. Byggnaden uppfördes på 1840-talet i Tormestorp, och flyttades till Hässleholm runt 1870. Det är med andra ord ett av de äldst bevarade husen i Hässleholm och ett exempel på hur man i äldre tider tog vara på och flyttade byggnader som alternativ till att bygga nytt.

Visa mer

Tillfällen

Datum Plats    
19 Dec
Onsdag 19 dec 2018 Hembygdsparken i Hässleholm
20 Dec
Torsdag 20 dec 2018 Hembygdsparken i Hässleholm
21 Dec
Fredag 21 dec 2018 Hembygdsparken i Hässleholm
22 Dec
Lördag 22 dec 2018 Hembygdsparken i Hässleholm

Om denna aktivitet