Hässleholms Modelljärnväg

Adress: Tygvägen, 281 35 Hässleholm Datum: Söndag 18 nov 2018 - måndag 31 dec 2018 Visa karta

Adress: Tygvägen, 281 35 Hässleholm

Välkommen till en av Sveriges största modelljärnvägar som finns i Hässleholm och visar hur staden med kringliggande stationer såg ut under 1960-talet. Ett perfekt familjenöje att besöka!

De stationer som visas i är är Hässleholm, Finja, Tyringe, Västra Torup, Tormestorp, Sandåkra, Sösdala och Vankiva. Hela modelljärnvägen är byggd i skala 1:87 med tvåräls digitaldrift och med mer än 1,5 km räls som ett trettiotal tåg rullar på. Husmodeller och miljöer är byggda efter originalritningar och gamla foton.

En ny del med Attarp, Ignaberga och Vinslöv är under uppbyggnad och arbetets framåtskridande kan följas. Senare i en ännu ej påbörjad utbyggnad kommer Mala, Bjärnum, Vittsjö, Emmaljunga, Ballingslöv och Hästveda byggas och visas.

Den stora anläggningen ger långa körsträckor med stationsområden som motsvarar de verkliga måtten. Lokalerna är luftiga och ger gott om plats för besökarna.

Baserat på flygfoton och bilder från 60-talets Hässleholm, har man återskapat sju av de sjutton stationer som fanns i kommunen hittills. Många kulturhistoriska byggnader som inte finns kvar i verkligen har återskapats som de en gång såg ut. Rälsens sträckningar och placering följer underlag och ritningar från bl a Trafikverket och "vittnesbilder".

Modelljärnvägen invigdes i november 2014 i samband med Hässleholms firande av 100 år som stad.

Lokalen är handikappanpassad, men det är 120 cm upp till banan så man behöver kunna stå lite ibland eller ha en höj och sänkbar stol. Där finns dock ett ställe mitt i lokalen med en ramp där man kan åka upp och se även sittande, men man ser inte allt därifrån.

Enklare servering (korv, kaffe och tilltugg) finns till försäljning i samband med visningarna.

Grupper är välkomna efter överenskommelse.

Kommer man till Hässleholm med tåg, ta buss nr 1. Gå av vid hållplats Garnisonen, som ligger ca 200 meter från modelljärnvägen.
Är man bilburen finns massor av gratis parkeringsplatser utanför anläggningen.

Visa mer

Tillfällen

Datum Plats    
18 Nov
Söndag 18 nov 2018 Hässleholms Modelljärnväg
19 Nov
Måndag 19 nov 2018 Hässleholms Modelljärnväg
20 Nov
Tisdag 20 nov 2018 Hässleholms Modelljärnväg
21 Nov
Onsdag 21 nov 2018 Hässleholms Modelljärnväg

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 (0)70-544 92 27
 • E-post
 • Webbsida
 • Externa länkar
 • Öppettider
  Visningar och öppettider - se hemsidan www.hmjf.se I oktober arrangeras traditionsenligt den stora Tågmarknaden för alla intresserade av järnvägs- och modelljärnvägshobbyn.
 • Prisinformation
  Vuxen 60 kr Ungdom (12-17 år) 20 kr Barn (under 12 år) gratis Familjebiljett 150 kr