Hörlinge ängar utemuseum

Datum: Söndag 16 dec 2018 - måndag 31 dec 2018 Visa karta

Vieån, eller Verumsån som den också kallas, är en pärla i Hässleholms kommun. Området har ett för Skåne unikt våtmarksområde, Hörlinge ängar, som är mycket attraktivt för rastande och häckande fåglar bl a tranor, brushane, snäppor och spov.

I norra delen av Hässleholms kommun, mellan Vittsjö och Osby, ligger Skeingesjön som från väster får vatten från Vieån och Helge å. Kring båda åarna finns stora och öppna våtmarksområden. Ån och dess dalgång från Vittsjö till Skeeingesjön och Helge å hyser unika kultur- och naturvärden.

Hörlinge ängar är ett för hela Skåne unikt våtmarksområde. De riksintressanta ängarna svämmas över under vår och höst och bildar tillsammans med Helge å ett stort deltaområde som är mycket attraktivt för rastande och häckande fåglar. Häckande tranor, brushane, snäppor och spov tillhör gästerna på ängarna. Hörlinge ängar har restaurerats och slås nu årligen, vilket gynnar områdets rika växt- och djurliv.

I anslutning till strandängarna finns ett kombinerat handikappanpassat utemuseum och fågeltorn som kan ta upp till 30 besökare. I tornet finns en utställning med information om de unika natur- och kulturvärden som finns i området. Goda parkeringsmöjligheter.

En populär vandringsled i området på totalt 11-14 km förbinder Skeingeborgs unika borgruin och Hörlinge ängars utemuseum med Skåneleden i norr. Du tar dig över Helge å med hjälp av en dragflotte (mitten av maj till slutet av oktober) beroende på väderförhållanden. Under övrig tid kan man dessvärre inte vandra leden i sin helhet. För aktuella tider då flotten är i bruk se hemsidan.

Visa mer

Tillfällen

Datum Plats    
19 Dec
Onsdag 19 dec 2018 Hörlinge ängar
20 Dec
Torsdag 20 dec 2018 Hörlinge ängar
21 Dec
Fredag 21 dec 2018 Hörlinge ängar
22 Dec
Lördag 22 dec 2018 Hörlinge ängar